Statement festival – en mansfri festival i Göteborg

2018 hände något revolutionerande i Sverige. Emma Knyckare, känd komiker, startade en festival där endast kvinnor var välkomna. Anledningen var att under sommaren 2017 hade flera allvarliga vålds- och sexualbrott skett på festivaler runt om i landet. Kvinnor över hela landet startade upprop och krävde förbättring, och samtidigt började idéerna om en mansfri festival ta fart.

Festival i frihamnen

Känd från Göteborgskalaset är Bananpiren på Frihamnen i Göteborg en perfekt plats för en festival. Det ligger centralt precis vid göta älv-bron på hisingssidan. Göteborgare kan med fördel cykla dit för att slippa kollektivtrafikens trängsel. Behöver du nya cykeldäck eller annan hjälp med att rusta upp din cykel är Tooorch rätt stället att vända dig till. Den mansfria festivalen Statement festival gick alltså av stapeln i Augusti 2018. Arrangemanget blev en succé men stötte också på viss kritik.

Emma Knyckare fälldes av DO

Grundaren till Statement Festival är ett gäng kvinnor, med komikern och Göteborgaren Emma Knyckare som frontperson. Festivalen blev anmäld flera gånger om till diskrimineringsombudsmannen (DO), på grund av att män ansåg att den var diskriminerande då de inte fick komma in på festivalen. Detta trots att ingen vid inträdet kontrollerade kön på de som gick in. Att festivalen fälldes trots detta ses som ännu ett bevis på hur starkt patriarkatet är, och att kvinnor inte ska kunna känna sig säkra någonstans.

Statement festival 2021

Det blev ingen festival 2019 på grund av anmälningarna mot festivalen. Däremot planerades det för en come back 2020, då festivalen skulle komma tillbaka ännu starkare. Tyvärr blev de tvungna att skjuta upp de planerna då Covid-19 härjar världen över och tvingar nästan alla stora evenemang att ställa in. Planerna nu är att Statement Festival är tillbaka återigen 2021, och vi alla ser fram emot det!