Peace & Love

Peace & Love är en festival som har anordnats mer eller mindre årligen sedan 1999. Det var dock inte förrän mellan 2009 och 2012 som Peace & Love verkligen började växa, och blev en av de största festivalerna i Sverige. Som exempel kan ges att det år 2011 såldes runt 50 000 biljetter till festivalens dagar.

Resan mot denna publiktopp började som sagt år 1999, då en förening med namnet bildades i Borlänge. Syftet med föreningen var just att arrangera en festival, som blev av i augusti det året. Grundtanken med festivalen var, och är fortfarande, fred och kärlek, så som namnet antyder. Denna grundtanke har genom åren tagit sig uttryck på olika sätt, till exempel genom att man har arrangerat performance, nycirkus, föreläsningar, poesi, debatter och annat i anslutning till festivalen. Kanske viktigast bland dessa ”sidoevenemang” är Peace & Love Forum, där seminarier, debatter och föreläsningar med budskap som mångfald, gemenskap och förståelse fick ta plats.

Till en början liknade Peace & Love knappast en festival så som vi är vana att se dem idag: spelningarna skedde på olika nattklubbar och krogar i Borlänge, och var utspridda över två dagar. Så såg festivalen ut under de två första åren, innan man år 2001 flyttade in den till Borlänge centrum. Under de första fyra åren hade Peace & Love runt 3 000 besökare, men år 2003 blev ett stort steg framåt för festivalen, då man fick runt 8 000 besökare. Från och med det året fortsatte festivalen bara att växa: 10 000 besökare 2004, 15 000 besökare 2006 (vilket redan då gjorde Peace & Love till en av de största festivalerna i Sverige) och 20 000 besökare 2007.

Trots de enorma framgångarna gick det dock inte bra för festivalen ekonomiskt. Arrangörerna hade svårt att få kostnaderna att gå jämnt upp med intäkterna, och år 2013 såldes dessutom färre biljetter än vanligt. Peace & Love AB ansökte därför om konkurs i maj 2013, och ställde in den sommarens festival.

Det dröjde dock inte länge innan Peace & Loves återuppståndelse började planeras, då stiftelsen Peace & Love Foundation meddelade att de skulle arrangera festivalen sommaren 2014. År 2017 anordnades festivalen under tre dagar i Folkets Park i Borlänge, med artister som Icona Pop, Miriam Bryant, Frida Hyvönen, Refused, Jose Gonzalez, Dada Life och Henrik Berggren.

Om du planerar att åka på Peace & Love eller andra festivaler nästa sommar, kan du förbereda dig genom att gå in på Partykungen.se. Där hittar du allt du behöver för att klara dig helskinnad genom en festivalsommar, som regnponchor och öronproppar.