Hultsfred och Hultsfredsfestivalen

 

En musikfestival i Sverige som från början hölls i Folkparken i Hultsfred är Hultsfredsfestivalen. Här har pop och rock alltid haft stora inslag medan dansband och extrem hårdrock, som fanns med från början, alltsedan 2000-talet har avslutats. Det finns ett antal scener och denna festival var Sveriges största under 90-talet och även en bit in på 2000-talet.

Den allra första festivalen i Hultsfred gick av stapeln den 14 augusti år 1982 och det var Rockparty-föreningen som arrangerade den. Enligt uppgift från föreningen så kom cirka 1 000 besökare dagen till ära. Utbudet som var då var väldigt blandad, som till exempel dragspelsartisten Hans-Tore Gustavsson och Rude Kids tillsammans med en rad new wave och punk-influerade band. Det var inte bara musik på den tiden, utan man kunde spela fotboll och gå tipspromenader och liknande, och så var det några år även efter denna första gång. Den andra festivalen i Hultsfred kom 1983 och Tant Strul var en av de hela 15 artisterna då. Denna gång kom det cirka 1 200 besökare.

År 1984 så utökade man festivalen till två dagar och nu hette festivalen Fredsfestival och hade hela 25 stycken akter med artister som Py Bäckman, Dan Hylander, Raj Montana band och Cortex, man hade också teater och musikkårer. Nu hade man hela 3 000 besökare på festivalen.

1986 så blev festivalen för första gången en renodlad musikfest och har årligen arrangerats på så vis därefter, 1986 års upplaga hade cirka 25 akter, med artister som Nils Lofgren och Erasure. Denna lite mer rockiga upplaga av Hultsfredsfestivalen lockade till sig 7 000 besökare. År 2005 så lockade festivalen hela 31 800 besökare och än idag växer festivalen för varje år som går.