Den danska Roskildefestivalen

I staden Roskilde i Danmark hålls årligen en musikfestival vid namnet Roskildefestivalen. I juni månad och den sista söndagen så öppnas området vid campingen och då erbjuds gästerna att komma dit och hitta plats och i lugn och ro ladda upp inför festivalen. Först torsdagen efter nämnda söndag startar festivalen officiellt och håller då på under fyra dagars tid.

Första gången som man anordnade festivalen var 1971, men då hette den Sound festival och det var ordföranden och vice ordföranden i elevrådet på Katedralsskolans gymnasium som höll i det, Mogens Sandfaer och Jesper Switzer Möller. Till sin hjälp hade de agenten Carl Fischer som skötte bokningarna. Denna gång hölls festivalen på Dyrskuepladsen och under två dagars tid. Det var mest på blues, jazz och folkmusik som stod i fokus för uppmärksamheten. Detta var den första riktigt stora festivalen i Danmark, men den gick med förlust trots stor publik. År 1973 övertog the Roskilde Foundation festivalen och denna ideella organisation sköter festivalen än idag.

Idag används ett flertal olika scener på Roskildefestivalen; de har bland annat en scen som är orange och denna scen köptes av självaste Rolling Stones, som haft den under en av sina Europa-turnéer. Första gången den scenen användes så uppträdde bland annat Bob Marley på den, detta var 1978. Det har även hänt tråkiga saker i samband med Roskildefestivalen. År 2000, under en spelning med Pearl Jam, så avled 9 personer och drygt 30 personer skadades då de klämdes ihjäl i publiken.

I dagsläget håller festivalen på i fyra dagar och inriktningen på musiken är elektronisk dansmusik, hiphop och rock. Publikmässigt kommer det folk främst från Skandinavien men också en hel del från övriga Europa. Årligen, sedan år 2000, så har cirka 170 band och 3000 artister uppträtt och man har haft 70 000 gäster som har betalat för sitt inträde, dessutom så finns det runt 25 000 volontärer och cirka 4 000 personer från media på ett område som är ungefär lika stort som 25 stycken fotbollsplaner. Arbetet med att planera och förbereda festivalen är ett jobb för cirka 25 person som då jobbar heltid under ett helt år. Under de senaste 20 åren så har Rikke Öxner varit musikchef för festivalen. Roskildefestivalen har blivit en av de största festivalerna i världen och den bara växer för varje år.