Att gå på festival är en annorlunda upplevelse och något som för många, hör sommaren till. Det är nämligen då de flesta festivaler och konserter har öppet. Falska biljetter säljs tyvärr ibland och det upptäcker du först när du väl kommer till festivalen och inte blir insläppt. Ibland händer det mer oväntade saker än så. Detta är historien om Fyre– lyxfestivalen som aldrig blev av.
Året var 2016, en man vid namn Billy Mcfarland får en idé som ska komma att vända upp och ner på livet för många människor. Mcfarland fick en idé att skapa en festival som skulle innehålla allt från artister och mat till konst.
En månad efter idén gjorde de reklam för den på nätet. När biljetterna väl började säljas så såldes de slut nästan direkt. Festivalen skulle hållas på Bahamas i april 2017. När denna dagen väl kom så möttes dock inte besökarna av den lyx de hade utlovats. I stället kom de fram till en byggarbetsplats med enstaka tält. Och frågan alla kanske ställer sig idag är: Hur kunde detta hända?
För att kunna förstå svaret på denna frågan, måste ni få lite bakgrundsinformation om Billy Mcfaland. Vem var denna man som grundade festivalen som aldrig blev av? Mcfarland var en entreprenör som tidigare hade lurat ett antal investerare. Många har beskrivit honom som en person som var självupptagen och som ständigt sökte pengar. När han var desperat och behövde pengar så ljög han för investerare för att få mer pengar. Han startade företaget Fyre media som skulle bygga en plattform som förenklade processen att boka artister. För att göra reklam för företaget starade han festivalen Fyre.
Många kändisar och influencers gjorde reklam för festivalen och företaget har uppgett att de informerat flera gånger att denna festival inte skulle gå att genomföra. Trots detta flögs festivalbesökarna dit. Idag är det något som många människor vill lägga bakom sig.
Mcfarland blev sedan dömd till 6 års fängelse, då det var väldigt många som blev berörda av denna festival. Mcfarland hade anlitat personal som skulle finnas på festivalen. När han inte kunde betala dem så fick de betala tillbehören ur egna fickor.
Det är inte helt omöjligt att det faktiskt gick åt en hel del Alvedon för att lätta på huvudvärken som människor fick i allt detta drama. Det skapades också många insamlingar för de som arbetade med förberedelserna till festivalen. Det finns dessutom två dokumentärer som du kan se på Netflix och Hulu om just denna festivalen. Tänk dig själv om du hade jobbat och slitit för dina pengar för att kunna ha råd med den där biljetten, och att sedan komma dit och inse att du har slängt pengarna i sjön och har betalat för ingenting.