Festivaler

Under sommarmånaderna är det många som vill bege sig ut på äventyr i landet och ett av de populäraste sätten att kunna kombinera både resa, hobby och äventyr är att åka på festival. På musikfestivaler finns det någonting för alla,. Många gör det till en tradition att under sommaren resa runt likt en äventyrande vagabond och besöka så många festivaler som möjligt.

Det finns festivaler som är inriktade på specifika typer av musik och det finns de som har en större bredd. Sverige har en uppsjö av festivaler, både stora och små, så är man musikintresserad finns det alltid någonting att åka till. Som festivalbesökare kan man ofta välja att bo på camping, stugor eller på hotell. För många musikfestivalerna årets höjdpunkt, i synnerhet för de som hittat sina favoritfestivaler och åker tillbaka år efter år.

Några av de största festivalerna i Sverige är specifikt nischade och bokar artister och band inom de diverse genrer som festivalen är inriktad på. Detta gör att både små och stora akter får möjlighet att synas och presenteras inför potentiellt nya fans. För en musikintresserad person med förkärlek för en speciell musikstil kan ett besök på en sådan festival generera i nya favoritartister och favoritband! Att få uppleva sina nya favoriter live för första gången är för många ett minne för livet.

Exempel på en stor, populär och nischad festival är Popaganda. Popaganda hade i år ett nytt och spännande sätt att presentera sina nya släpp på, till skillnad från att skriva ut det på sociala medier. Detta året sattes det upp lappar med telefonnummer som nyfikna kunde testa att ringa för att få reda på vem som nyligen släppts. Detta gjorde både att det blev mer spännande för fansen men också att festivalen i sig gavs mer publicitet.

Popaganda har i sig redan ett ganska unikt upplägg genom att de har en simtävling mitt under festivalen. Detta året hade de även en liten flytande scen där artister så som exempelvis indiestjärnan Sibille Attar spelade ett kortare set.

I år skedde det också någonting nytt och unikt i Sveriges festivalliv. Efter tidigare års hemska rapporter om sexuella övergrepp på festivaler startades en festival helt fri från CIS-män. Det vill säga en festival där enbart kvinnor och transpersoner var välkomna. Detta var en omstridd idé till en början men festivalen blev av trots negativa röster och blev till en stor succé. Inte ett enda brott anmäldes under festivalen och besökare vittnade om en lugn och trevlig feststämning där alla kände sig trygga.