Hur startar man en musikfestival?

Besökare på en festival

Har du ett stort intresse för musik och evenemang kanske du har funderat på att starta en egen musikfestival. För att kunna göra det krävs det en del planering och det gäller att sätta igång i tid eftersom man måste söka efter tillstånd. Det första som måste göras är dock att bestämma var festivalen ska hållas, hur många biljetter som ska säljas och vilken inriktning festivalen ska ha. När en lämplig plats har hittats gäller det att kontakta markägaren och kommunen för att se om de tillåter att det arrangeras en festival på platsen.

När de har gett sitt medgivande kan du börja utforma festivalen. Hur ska scenerna och backstage se ut, samt hur ska festivalens parkering fungera? Ska ni ha camping i anslutning måste det också planeras in. Festivalens ingång och biljettkontroll måste utformas på rätt sätt och säkerheten i form av stängsel, ordningsvakter och brandutgångar måste också planeras. Är det en mindre festival går det kanske bra att planera det mesta själv, men är det mycket som måste planeras kan det vara bra att vara några stycken. Det roligaste i planeringen är att bestämma hur man ska dekorera festivalen. Du kan göra det mysigt med bordslampor i baren, ljusslingor och färgglada dekorationer som knyter an till festivalens tema. Det är bra om dekorationerna följer en röd tråd för att ge ett enhetligt intryck.

Bild från en spelning

De flesta festivaler utser någon som är ekonomiansvarig och sköter budgetering och bokföring. Någon brukar även vara ansvarig för marknadsföring och en annan bokar innan och kommunicerar med artisterna. Är det en mindre festival går det bra att sköta det mesta själv, men det är väldigt mycket som måste falla på plats och därför kan det vara smart att vara några stycken. Det går att arrangera en festival som ett företag eller som en förening om man är några stycken. En del driver festivaler ideellt och tar ingen eller en symbolisk lön, men de som driver företag måste försöka gå med vinst.

Det finns en rad olika tillstånd som behövs för att få lov att driva festival, men på Polisens hemsida kan du ansöka om tillstånd snabbt och enkelt. Alkoholtillstånd och tillstånd för offentlig tillställning är ett måste. Man ska även vända sig till den kommun där festivalen ska hållas och höra sig för vilka tillstånd det är som krävs. Det är alltid bäst att samarbeta med kommunen när en festival ska arrangeras.