Emmabodafestivalen

Emmabodafestivalen är en festival med många års tradition i Sverige, då den anordnades för första gången år 1988. Bakom festivalen stod Musikföreningen Vinterbadarna, en förening som bildats redan 1982. Trots sitt namn har föreningen ingenting med vinterbad att göra – det var bara ett namn som valdes för att man behövde ett namn till föreningen för att få hyra lokal. Istället var syftet med föreningen redan från början att anordna konserter av olika slag. Föreningen hann dock alltså vara verksam i sex år innan man tog steget och arrangerade en fullfjädrad festival, i form av den första Emmabodafestivalen. Musiken på festivalen var framförallt indiepop och indierock, men under de senare årens upplaga av festivalen har även elektronisk musik funnits med bland utbudet. På scenerna i Emmaboda i Småland har bland annat artister som The Ark, bob hund, The Cardigans, Broder Daniel, The Sounds, Moneybrother, Laakso, Markus Krunegård, Slagsmålsklubben, Basshunter, Shout Out Louds, Timo Räisinen, Hästpojken, Maskinen och Daniel Adams-Ray uppträtt genom åren.

De som brukar gå på Emmaboda varje år upplevde sannolikt en känslosam bergochdalbana under 2017. I maj det året kom nämligen beskedet att festivalen sommaren 2017 skulle bli den sista Emmabodafestivalen någonsin. Sedan dröjde det inte längre än till november samma år innan man meddelade att festivalen åter skulle arrangeras år 2018. Framtiden får utvisa huruvida denna sommars festival blir den sista eller inte.

Emmabodafestivalen har på grund av sin musikinriktning ofta en relativt låg medelålder i sin publik, det vill säga att en ganska stor del av publiken utgörs av tonåringar. Om man som förälder ska skicka iväg sin tonåring på festival har man anledning att oroa sig för vissa saker, då det inte går att sticka under stol med att det förekommer alkohol och droger på många festivaler. För att känna sig lugnare bör man prata om riskerna med sin tonåring innan, och hålla kontakten under festivalen.

Om man ännu har långt kvar tills man behöver oroa sig för sådana saker, och snarare har bekymmer som att träna sitt barn att gå på pottan, finns det lyckligtvis enklare lösningar på problemet. Man kan till exempel gå in på Big Baby, där man hittar det mesta som behövs för att göra livet med småbarn lättare. Tyvärr kan inte konflikter med tonåringar om deras friheter på festivaler lösas på samma sätt.