Glastonburyfestivalen i England

Glastonburyfestivalen är en mycket prestigefylld brittisk rock- och popfestival. Under 5 stjärnspäckade dagar uppträder många kända artister i det vackra engelska landskapet Somerset och festivalen är det största utomhuseventet på gräsplan i världen. Förutom livemusik bjuds de 175 000 deltagarna på dans, komedi, teater, cirkus och cabaret. Det hela utspelar sig på ett flertal scener, det har spelats in filmer och album på plats och festivalen brukar få mycket uppmärksamhet i media. Förutom en del större företag så arbetar en mindre armé av volontärer gratis för att hjälpa festivalen att samla in pengar till olika välgörande ändamål. Festivalen är ett av de största eventen under det brittiska kulturåret och genomsyras av hippiinfluenser, subkulturer och olika festivalrörelser. Eventet hölls från och till under åren 1970-1981, därefter årligen förutom vissa “viloår” som infaller ungefär vart femte år. 2018 är just ett sådant år och nästa festival kommer alltså att hållas i juni 2019.

Johnny Depp orsakar skandal

Många kända musikprofiler har som sagt uppträtt på Glastonbury; Oasis, The Smiths, Elvis Costello och på senare år Beyoncé, Jay-Z, Coldplay, David Bowie och Bruce Springsteen. Organisationer som har fått motta insamlade gåvor har bland annat varit Oxfam, Greenpeace och WaterAid. Som mest har festivalen samlat 250 000 deltagare, men då har inte alla varit betalande utan många har helt enkelt hoppat över grindarna. Man har sedan dess jobbat förstärkt med högre säkerhet för att förekomma allvarliga olyckor och viloåren läggs in för att lokalbefolkningen och grönområdena ska få vila upp sig. Förutom uppträdanden dyker också kända personer upp med jämna mellanrum. 2015 närvarade Dalai Lama men frågan är ändå om inte det mest omskrivna under senare år var förra sommaren då Johnny Depp skapade rubriker när han skämtade om att lönnmörda den då nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump. Depp var där för att promota sin film “The Libertine” som är filmad i Somerset och ville skoja till det genom att säga “När var senaste gången en skådespelare lönnmördade en president?” Han syftade förstås på skådespelaren John Wilkes Boots som sköt ihjäl Abraham Lincoln under ett teaterbesök, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Mycket logistik att tänka på

Arrangör för Glastonburyfestivalen sedan många år tillbaka har varit markägare Michael Eavis med familj. På senare år har man även tagit in olika logistikexperter för att hjälpa till. Ett så pass stort arrangemang kräver givetvis sitt i form av infrastruktur, säkerhet, logistik, vatten och el. Barer och restauranger och mer än 4 000 toaletter dit över 2 miljoner liter vatten leds från 2 gigantiska cisterner, ska hålla besökarna mätta, glada och bekymmersfria. Självklart finns det även sjukvårdsteam på plats. Till och med återvinningsföretag ser till att allt skräp omhändertas. Ja och så behövs det såklart fina blomsterarrangemang på en så stor festival. Här hemma i Sverige kan man köpa billigare snittblommor med Euroflorist rabattkod. Att köpa blommor kan ibland vara lite kostsamt och är kanske inte något man brukar unna sig själv utan bara köper när man ska uppvakta någon. Med en rabattkod kan man nu också skämma bort sig själv lite.